Geodriehoek voor Wiskunde en Meetkunde

Een geodriehoek is een van de basis standaardgereedschappen voor middelbare scholieren.

Dit gereedschap van transparant kunststof wordt gebruikt bij wiskunde voor meetkunde, bij tekenwerk en bij het snijden van papier en folie.

De geodriehoek is een combinatie van een liniaal en een gradenboog. De meest voorkomende vorm van de geodriehoek is de gelijkbenige rechthoekige driehoek, dus met twee hoeken van 45° en één van 90°.

Aan de langste zijde is dan de centimeterverdeling aangebracht met het nulpunt in het midden. Dit is ook het centrum van de gradenboog, waarvan de hoeken zijn doorgetrokken tot de korte zijden.

Haaks op de liniaalverdeling zijn enkele afstandsstreepjes aangebracht voor het tekenen en controleren van evenwijdige lijnen.

Geodriehoek van Aristo

Het bekendste merk voor een goede geodriehoek is Aristo.

Op veel sites wordt vermeld dat de aangeboden geodriehoek onbreekbaar is, dit is meestal niet zo. Zeker bij intensief gebruik en als het plastic ouder wordt kan hij breken. De meeste zijn echter flexibel genoeg om zonder problemen in een goede etui meegenomen te worden.

Een goede geodriehoek is redelijk aan de prijs. Je kunt wel kiezen voor goedkope versies, zoals die bij de Hema te krijgen zijn, maar de kwaliteit daarvan zorgt ervoor dat ze veel korter meegaan.

Geodriehoeken zijn er in diverse formaten, het meest gebruikte formaat is doorzichtig en 16 × 8 cm groot, met een schaal van 7 cm.

Aristo Geodriehoeken

Hoe gebruik je de geodriehoek?

In de video zie hoe je onder andere hoeken kunt opmeten met je geodriehoek.

Natuurlijk kun je voor het zelf tekenen bij je wiskunde opgaven aan goed potlood gebruiken zodat je makkelijker kunt corrigeren.

Advertentie

Miljoenen artikelen

Laat wat van je horen

*